Koningsdag 2022 in Maastricht

Muziek, dans en het Zuid-Limburgse verenigingsleven staan dit jaar centraal bij de viering van Koningsdag in Maastricht op 27 april 2022.

Koning Willem-Alexander viert dit jaar, samen met zijn familie, zijn 55ste verjaardag in de Limburgse hoofdstad. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst komt er een grote delegatie naar Maastricht, maar namen worden nog niet genoemd.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake is blij dat haar stad dit jaar de koning ontvangt. “Het was een lange en bochtige weg om hier te komen. Koningsdag is voor ons een moment van verbroedering: laat zien dat je bij elkaar hoort en samen een feest kunt vieren.”

Van fanfare tot Rowwen Hèze

Het bourgondische leven, de vlaai, het carnaval, de fanfares, Rowwen Hèze en André Rieu; ze zullen niet ontbreken“, schrijft 1Limburg.

In het programmaboekje staat dat muziek tijdens het bezoek de boventoon voert. De route van de koninklijke familie begint met muziek op de van oorsprong Romeinse Sint Servaasbrug en voert langs de Graanmarkt en het Onze Lieve Vrouweplein naar het Vrijthof. Onderweg presenteren de zestien Zuid-Limburgse gemeenten zich, maken de koninklijke gasten kennis met het internationale studentenleven van Maastricht en met de vele culinaire geneugten die het Bourgondische zuiden van het land heeft voortgebracht. Ook krijgen ze een lesje onvervalst ‘Mestreechs’, is er plek gemaakt voor een beetje carnaval op de route en voor het rijke verenigingsleven. Overal langs de route is muziek: van de harmonieën op de brug, via de Philharmonie Zuid samen met het Maastrichtse dj-duo Lucas & Steve naar André Rieu, en via Beppie Kraft en Opera Zuid naar Rowwen Hèze en de Mastreechter Staar.

Rond 13.00 uur is het officiële gedeelte van het koninklijk bezoek aan Maastricht voorbij en begint er een groot feest op het Vrijthof.

NOS programmering

De NOS is er overdag rechtstreeks bij met verslaggevers Malou Petter en Martijn Bink tussen de koninklijke familie en het publiek en met Jeroen Overbeek voor het commentaar. 
Aan het begin van de avond passeren de hoogtepunten de revue en praat Winfried Baijens na met gasten. Ook is er muziek, live vanuit een café in het centrum van de Limburgse hoofdstad. 
Ook op NPO Radio 1 is Koningsdag live te volgen: Simone Weimans presenteert een programma rechtstreeks vanuit een Maastrichts café en hebben te gast oud-gouverneur van Limburg Theo Bovens en koningshuisdeskundige Reinildis van Ditzhuyzen. Drie verslaggevers verslaan de gebeurtenissen langs de route. 

NOS Koningsdag 2022
Woensdag 27 april
10.45-13.16 uur, NPO 1 en BVN
19.00-19.47 uur, NPO 1 en BVN
10.30-13.30 uur, NPO Radio 1

Bijgewerkt: 5 april 2022